Op 4 mei jl. overleed schrijfster RENATE DORRESTEIN in haar woning te Aerdenhout, in bijzijn van haar dierbaren. Ze leed al enige tijd aan slokdarmkanker. Renate Dorrestein werd 64 jaar.
Nog maar kort geleden hield ze Dagelijks werk, haar laatste boek, ten doop in Boekhandel Blokker te Heemstede. Ze bracht daarbij via de aanwezige lezers een ode aan de lezer.
Dagelijks werk is haar succesvolle autobiografie, door De Correspondent een ‘magnifiek zelfportret’ genoemd, en door literair journalist Onno Blom een ‘ongelooflijk krachtig saluut aan haar lezers. Fantastisch.’
Haar laatste roman was Reddende engel, onlangs genomineerd voor de Bookspot Gouden Strop. Haar romans werden voor vele literaire prijzen genomineerd. Voor haar gehele oeuvre ontving ze de Annie Romein-prijs. Ze schreef zowel een Boekenweekgeschenk als het Boekenweekessay. Dorrestein heeft het belang van lezen en de lezer altijd voorop gesteld. Daarvoor is zij decennia op pad geweest voor lezingen in boekhandels, bibliotheken, op scholen en in café’s. ‘Ze moet in al die decennia zeker twee keer de wereld in Nederland zijn rondgereisd,’ zei kort voor haar dood nog de ex-directeur van de Schrijverscetrale (v/h SSS).
Met haar overlijden, verliest de Nederlandse literatuur een van haar meest gedreven en beste schrijvers, al zullen veel van haar romans nog langdurig voortleven. Podium is de trotse uitgever van Dorrestein sinds De stiefmoeder (2011). Behalve als een van onze beste en meest succesvolle auteurs, zullen wij en velen in de boekenwereld de vrouw achter het werk gaan missen – onvermoeibaar betrokken, stimulerend, gevat en ruimhartig jegens anderen.
Als haar uitgever mocht ik die bijzondere kwaliteiten ook persoonlijk ervaren, in talloze, openhartige gesprekken over ontwikkelingen op de boekenmarkt en bij Podium in het bijzonder, waarbij ze altijd naar wel en wee van de andere auteurs informeerde. Zij, wij en al die lezers zullen haar nooit vergeten.
Namens Uitgeverij Podium,
Joost Nijsen (directeur)
Renate Dorrestein zal op Hemelvaartsdag, 10 mei, in besloten kring worden begraven. Condoleanceregisters, voorzien van haar portret, boeken en een gedicht van haar 12-jarige buurmeisje, zijn aanwezig in de volgende boekhandels: Blokker (Heemstede), Broekhuis (Hengelo, Enschede, Almelo en Oldenzaal), Broese (Utrecht), Dekker v/d Vegt (Nijmegen), Dominicanen (Maastricht), De Drukkerij (Middelburg), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Van der Meer (Noordwijk), De Omslag (Delft), Paagman (Den Haag, Frederik Hendriklaan), Van Piere (Eindhoven), Praamstra (Deventer), Scheltema (Amsterdam) en Van der Velde (Leeuwarden en Groningen). De deelnemende bibliotheken zijn OBA Amsterdam (vestiging Oosterdokskade), OB Haarlem en OB Almere.