Interview kerstbijlage 2017 dagblad Trouw

Lees hier het interview dat Dorrestein gaf aan Iris Pronk voor de kerstbijlage van dagblad Trouw.

—-

Interview Boeken van de VPRO

Carolina Lo Galbo ontvangt Renate Dorrestein over haar meest recente romans Reddende Engel, Liever horen we onszelf en Weerwater. Bekijk hier het volledige interview.

Schermafbeelding 2017-12-18 om 15.13.15

—-

‘Easy reading is hard writing’

Lees hier het interview dat NRC Handelsblad met Renate Dorrestein had.
Gepubliceerd NRC Handelsblad 13 augustus 2016.

Onschuld, dat is nou sentimenteel

Renate Dorrestein liep in Schotland, op de filmset van Verborgen gebreken, haar eigen boek binnen. ,,Een verhaal dat tot dan toe alleen in mijn hoofd had bestaan, en in het hoofd van mijn lezers, was opeens tastbare realiteit geworden’’, vertelt de schrijfster. ,,En alles wat ik zag klopte. Dat was fantastisch. Ik kreeg het gevoel dat er een grote zegen op het project rustte. De oude vrouw Agnes, een van de hoofdpersonen, verblijft op het Schotse eiland Mull. Het weer is daar heel onstuimig. In het boek verstrooit ze op het strand de as van haar broer, en als ze dat heeft gedaan breekt de zon door. Tamara Bos, de scenarioschrijfster, had dat laten staan in ik weet niet hoeveel versies van het scenario. Paula van der Oest, de regisseur, had steeds gezegd: ‘Haal dat er maar uit, ik kan de zon niet op commando laten schijnen’. Lees verder. 

Schuldgevoel is een bron van schrijversgeluk

In is er hoop ontvoert een jongen met een laag IQ samen met zijn vriendinnetje een baby. Eerlijk gevonden, denken ze. De oma van de jongen ontvangt hen met open armen en dan wordt het pas echt gezellig. Tot het vriendinnetje, dat weggelopen is, besluit huiswaarts te keren en de baby achter laat. Verwaarloosde kinderen, dat zijn de personages bij uitstek van Renate Dorrestein. Lees verder.

‘Voor mooie zinnen moet je niet bij mij zijn’

Ze heeft absoluut geen fantasie en al helemaal geen idee waar haar boeken over gaan. Beweert Renate Dorrestein. Maar al twintig jaar is er een grote groep mensen die naar de winkel sprint als er een nieuw boek van haar verschijnt. BOEK sprak met de auteur over Zolang er leven is, maar ook over wraakzuchtige kinderen, domme recensenten en sprekende doden. Lees verder.

‘Ik zou een monsterlijke moeder zijn’

Haar nieuwe boek gaat over stiefmoeders. Renate Dorrestein (57), stiefmoeder van Noor, dompelt zich als vanouds onder in onderhuidse familiespanningen. ‘Bloedbanden worden verschrikkelijk onderschat’. Lees hier het volledige interview [PDF | 220 KB] dat Renate Dorrestein gaf aan Els Quaegebeur van Het Parool.

Interviews

‘Als stiefmoeder blijf je een buitenstaander’

INTERVIEW MET RENATE DORRESTEIN
door Sara van Gorp

De StiefmoederVoor het eerst komt Renate Dorrestein met een boek bij Uitgeverij Podium. De succesauteur aan het woord over haar eigen stief­moederschap, de vermurwende twijfel tijdens het schrijven en haar verknipte schuldgevoel.

Sprankelend vertelt Renate Dorrestein; haar humor en zelfspot zijn aanstekelijk. In haar nieuwste roman, De stiefmoeder, is die humor fijn vilein en spat de vitale boosaardigheid van de pagina’s af. Dat is dan vooral de boosaardigheid van de sympathieke Claire, een bekroond quiltmaakster. Als zij door haar stiefdochter in vertrouwen wordt genomen, raakt het samengestelde gezin op drift. Claire, haar man Axel, en Josefien vertellen na elkaar het verhaal waarin de onderhuidse zindering steeds sterker wordt. Mee­zuigend, bedreigend. Met als kern: het diep­gewortelde verlangen van het kind dat papa en mama weer samen zullen komen, en de stelregel die Claire mijmerend bedenkt: ‘Als stiefmoeder kun je je maar het beste opstellen als een antropoloog die te gast is bij een vreemde stam.’ Lees verder.

 

Friedl’ Een leven in boeken – interview Renate Dorrestein

Ook gaf Renate Dorrestein ter gelegenheid van De stiefmoeder een interview aan het Belgische radioprogramma Friedl’ Een leven in boeken. Beluister hier het hele interview.

Cobra.be – interview Renate Dorrestein

Cobra.be sprak met Renate Dorrestein over De stiefmoeder, bekijk hier het interview.