Fragment

Op de top van de heuvel kwam het landweggetje uit op een vijfsprong. Ik aarzelde even omdat ik iets boosaardigs zag in die overvloed aan mogelijkheden, een vooropgezet plan om me in verwarring te brengen. Het begon al donker te worden, ik had te laat opgemerkt dat het lampje van mijn benzinetank brandde, en er was onweer voorspeld.

Om brandstof te sparen zette ik de motor af. Ik stapte de auto uit. De gure maartse wind rukte aan mijn kleren en mijn haar. Zover het oog reikte, strekte zich een glooiend landschap uit dat dorpen en buurtschappen vrekkig in z’n plooien verborgen hield, want nergens bespeurde ik een teken van menselijk leven. Lees verder

Radiocommercial Reddende engel

Niemand minder dan Job Cohen sprak de radiocommercial in voor Dorresteins nieuwe roman, Reddende engel, die op 16 september overal in de boekwinkel ligt. Beluister het spotje hier.

Interview de Volkskrant

Zoiets slechts heb ik nog nooit geschreven, dacht Renate Dorrestein toen ze afgelopen zomer de laatste correcties van haar nieuwe roman doorvoerde. ‘Alles vond ik er slecht aan. Het hangt als los zand aan elkaar. Maar misschien is dat een goed teken, want dat denk ik bij elk boek.’ Wilma de Rek van de Volkskrant sprak met de schrijfster over ondermeer Reddende engel. Lees hier het hele interview.

Interview Kunststof Radio 1

Beluister hier het interview dat Dorrestein gaf op 28 september 2017 in het programma Kunststof op Radio 1.

De pers over Reddende engel

‘De warmte van Dorresteins psychologisch inzicht en haar grote verteltalent zijn meeslepend.’ Algemeen Dagblad (vier sterren).

‘Beeldend, spannend en humoristisch, doorspekt van een milde ironie, niet weg te leggen, vol scènes die zich vastklauwen in je geheugen.’ Volkskrant Magazine.

‘De schrijfster heeft weer een puik boek afgeleverd, een klassieke Dorrestein, waarin al haar stijlkenmerken en haar favoriete thema’s terug te vinden zijn. Ze laat in haar verhalen graag zien dat het alledaagse al eng genoeg is. Het gevaar is dichterbij dan we denken. De huiselijke kring biedt niet altijd de bescherming die we zoeken.’ De Telegraaf(vier sterren).

‘Er klopt hier iets niet, voelt Sabine, en daar heeft ze gelijk in. En gevaarlijk wordt het ook.’ Margriet

‘Met onderkoelde humor en vileine observaties heeft Renate Dorrestein een onvervalste gothic novel geschreven.’ ZIN

‘Het is met de teksten van Dorrestein als met hogeschoolacrobatiek: ze schrijft met zo’n vanzelfsprekend gemak dat je haast over het hoofd ziet hoe goed het is.’ Gooi- en Eemlander (vier sterren)

‘Wat een spannend, beklemmend en gelaagd boek. Dorrestein is een meesterverteller. Je bent gewaarschuwd: je kunt deze roman niet meer wegleggen als je eenmaal bent begonnen met lezen.’ Allesoverboekenenschrijvers.nl (vier sterren)

‘Het verlangen om Sabine bij de schouders te grijpen en toe te schreeuwen dat het hoog tijd is om haar biezen te pakken, bekruipt de lezer. () Het is niet alleen een ontluisterend inkijkje in de keuken van een merkwaardig gezin, maar raakt ook aan de drang van de mens naar een plek om zich thuis te voelen.’ Boekenkrant (vier sterren)

‘Een boek dat de lezer bij het nekvel grijpt.’ Gazet van Antwerpen

 ‘Dorrestein zou Dorrestein niet zijn als ze niet met veel vaart, vlotte dialogen en geestige hersenspinsels haar plot zou ontvouwen.’ Het Parool

‘Heel goed gedaan, dat onbehagen van de personages en die gemeenschap vol geheimen. Een mooie roman. Een echte Dorrestein.’ Ingrid Hogervorst, Tros Nieuws Show

 Reddende engel geeft een speelse twist aan het genre, en is een onverschrokken, nuchter adieu.’ De Volkskrant

‘Reddende engel is een prachtig verhaal over eenzaamheid, genegenheid en ergens bij willen horen. Over loslaten, vergeving en liefde. Het is een prachtige roman die vaker dan één keer gelezen moet worden om niets te missen en alles in je op te nemen.’ Boekenz.nl

‘Ik ben een fan van Renate Dorrestein.’ Paul Witteman in de Varagids.

‘Een vintage Dorrestein: een spannende psychologische roman vol onweersbuien en gekletter van regen.’ Jet Steinz in de digitale Volkskrant.

‘Dorrestein weet al deze lagen en elementen op een bijzonder knappe manier in haar spannende verhaal te verweven, maar ook als pure gothic novel valt er veel aan Reddende engel te beleven.’ LiterairNederland.nl

‘Wijsheden met een ernstige ondertoon zijn schijnbaar willekeurig door het verhaal gestrooid. Ze maken Dorresteins roman tot en aantrekkelijke leeservaring.’ Friesch Dagblad

‘Het plezier van het schrijverschap spat ervan af. Met een uitstekend plot schrijft ze een weergaloos goed boek, zoals we van haar gewend zijn.’ Arno Koek, lid van het boekenpanel van DWDD en eigenaar van boekhandel Blokker in Heemstede.

Reddende engel

reddende engel 220‘Ik had in Alicia’s bed geslapen, ik had in haar gebarsten spiegel gekeken. Er bestond vast wel een naargeestig sprookje waarin het niet goed met je afliep als je zoiets deed.’

Een jonge vrouw komt door een noodlottig ongeval op een boerderij om het leven. Twee jaar later arriveert een andere vrouw onwetend op de plek des onheils. Terwijl zij per ongeluk allerhande geheimen ontrafelt, wordt haar eigen leven er niet zekerder op.

Reddende engel is een spannende psychologische roman over naastenliefde, eigenbelang en het verlangen ergens bij te horen. Een roman in de traditie van de gothic novel, waarin het altijd draait om beperkingen en begrenzingen. Hella Haasse schreef daarover: ‘Het zijn historisch gezien niet de minst begaafden onder de romancières geweest die in het ‘gotieke’ verhaal de vorm bij uitstek gevonden hebben om haar onbehagen te verwoorden. Ik geloof dat de queeste naar de eigen identiteit de kern vormt van al Renate Dorresteins romans.’

 

Luisterboek

Reddende Engel is nu ook verkrijgbaar als luisterboek bij Storytel, voorgelezen dor Hymke de Vries. Beluister hier een fragment.

 

 

Paperback

€ 19,99
ISBN: 9789057598609
Uitgeverij Podium