Secundaire literatuur

Het heilige huis

Hoe lang vraagt u zich nu al af wat de overeenkomsten zijn tussen het werk van W.F. Hermans, Hella Haasse, Gerard Reve, Helga Ruebsamen en Renate Dorrestein? U vindt het antwoord in Het heilige huis door Rosemarie Buikema en Lies Wesseling, Amsterdam University Press, ISBN 109053369480. Nu te koop als digitaal boek: bestel.

Griezelig gewoon

In Griezelig gewoon analyseert Agnes Andeweg de gotieke elementen in het werk van Frans Kellendonk, Gerard Reve, Thomas Rosenboom, Vonne van der Meer en Renate Dorrestein. De verschijningen van het gotieke laten zich lezen als een commentaar op de modernisering van de Nederlandse samenleving in de jaren zestig en zeventig. Via het gotieke worden ambivalenties over de nieuwe man-vrouw verhoudingen tot uitdrukking gebracht. Uitgegeven door Amsterdam University Press.

De idylle voorbij

In haar proefschrift De idylle voorbij, Verbeelding van moederschap in Nederlandse literatuur 1980 tot 2010 analyseert cultuurwetenschapper Josje Weusten van de Universiteit Maastricht romans van Vonne van der Meer, Maya Rasker, Saskia Noort en Renate Dorrestein. Haar conclusie is dat literatuur een weerwoord kan bieden aan het heersende rooskleurige moederschapsideaal. ‘Romans kunnen als breekijzers worden ingezet om het moderne, dwingende, idyllische vertoog over moederschap te ontmantelen’. Uitgegeven door Universitaire Pers Maastricht.