Room

 

Vijfjarige Jack woont met zijn moeder in een ondergrondse kamer. Hoe zijn ze daar terechtgekomen en waarom is de buitenwereld zo ver weg? Voor haar adembenemende roman Room liet de Iers-Canadese schrijfster Emma Donoghue zich inspireren door de Joseph Fritzels van deze wereld. Een waar meesterwerk dat nog lang in je hoofd naijlt. Ook in het Nederlands verschenen als Kamer bij uitgeverij Mouria.

Leestip Renate Dorrestein – januari 2011

Lees ook de andere leestips 2011.

Leestips 2010

Nederland leest – De grote zaal – Jacoba van Velde

De grote zaalOnlangs is de campagne ‘Nederland leest’ weer van start gegaan, met ditmaal De grote zaal van Jacoba van Velde in de hoofdrol. Wat een voortreffelijke keuze. Het boek beschrijft de laatste maanden van het leven van de oude Geertruide van der Veen in een verpleegtehuis. Hartverscheurend, ondanks de nuchtere toon. Over de eenzaamheid die een fundamenteel onderdeel van de menselijke conditie is.
Leestip Renate Dorrestein – november 2010
Bestel dit boek.

Kwikzilver – Paul Harding

KwikzilverIk kreeg het cadeau en liet het maar liggen omdat ik niet graag vertalingen lees. Maar wat een verbijsterend mooi boek is Kwikzilver van de Amerikaanse schrijver Paul Harding. Een oude man blikt op zijn sterfbed terug op zijn leven. Dat hebben we vaak genoeg vertoond gezien, maar zelden zo intiem en zo aangrijpend. Winnaar Pulitzer Prize 2010, oorspronkelijke titel Tinkers.
Leestip Renate Dorrestein – oktober 2010

Bestel dit boek.

The pregnant widow – Martin Amis

The pregnant widowMeestal is de Britse auteur Martin Amis a bit too clever voor mijn smaak, maar met zijn laatste roman The pregnant widow heeft hij me dagenlang in de ban gehouden. Het verhaal speelt zich af in de lange, hete zomer van 1970, toen de seksuele revolutie druk bezig was slachtoffers voor het leven te maken. Moeiteloos laat Amis zien hoe het was om jong te zijn én hoe het is om daar later op terug te kijken. Een indrukwekkend, inspirerend en soms pijnlijk boek.
Leestip Renate Dorrestein – september 2010
Bestel dit boek.

Het kraaien van de haan – Piet Meeuse

Het kraaien van de haanVers van de pers en een boek naar mijn hart: Het kraaien van de haan van Piet Meeuse. Deze roman doet verslag van een geheim experiment met de tijd, bedoeld om de religieuze mythe van Jezus Christus te ontmaskeren. De ontdekkingen die erop volgen, zijn heerlijk absurd en tegelijkertijd filosofisch. Een onweerstaanbaar boek over geloof en ongeloof en het mysterie van de lach. Hiermee gaat Meeuse vast eindelijk een groot publiek bereiken. Uitgegeven door De Bezige Bij.
Leestip Renate Dorrestein – juni 2010
Bestel dit boek.

Nacht – Edgar Hilsenrath

NachtDezer dagen gedenken we het feit dat de Tweede 
Wereldoorlog 65 jaar achter ons ligt. Een goed moment om Nacht van de Duitse schrijver Edgar Hilsenrath te lezen. Deze beklemmende en huiveringwekkend roman is gebaseerd op Hilsenraths eigen verblijf in een getto in de Oekraïne, waar in vier jaar tijds 40.000 mensen overleden. Van moraal en mededogen kan in het universum van Nacht geen sprake meer zijn. Alles draait om zelfbehoud, en daarbij worden de meest heilige grenzen overschreden. Opnieuw uit het Duits vertaald door Ingrid ten Bos, Chrétien Breukers en Willem 
Desmense; uitgegeven door Uitgeverij IJzer.
Leestip Renate Dorrestein – mei 2010
Bestel dit boek.

His illegal self – Peter Carey

His illegal selfAl een hele tijd lag His illegal self van de Australische auteur Peter Carey op de stapel om te worden gelezen, maar telkens kreeg een ander boek voorrang. Wat een stommiteit. In geen tijden zo’n meeslepend boek in handen gehad. In Carey’s roman wordt de kleine Che als baby door zijn hippie-ouders in de steek gelaten. Wanneer hij zeven jaar oud is, komt zijn moeder terug om hem op te halen. Alleen, is het zijn moeder wel? Een magistraal verhaal dat zich afspeelt tegen het meedogenloze decor van de Australische out-back.
Leestip Renate Dorrestein – april 2010
Bestel dit boek.

Strijkend licht – Lilian Blom

Strijkend lichtZe is al heel lang mijn vriendin en we gaan samen op tournee. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom ik uw aandacht vraag voor Strijkend licht van Lilian Blom. Twee jaar na de dood van haar man Louis Ferron (waarover zij haar veelgeprezen debuut De tuinkamer schreef) bereikt Lilians rouw het hoogtepunt – maar ze wil er haar omgeving niet langer mee ‘lastigvallen’. Ze verzint een list en vlucht in de fantasie. Strijkend licht is daarvan het verslag en het is tevens de introductie van een geheel nieuw literair genre: de rouwverwerkingssoap.
Leestip Renate Dorrestein – februari 2010
Bestel dit boek.

Dit is geen dagboek – Erna Sassen

Dit  is geen dagboekDit is geen dagboek van Erna Sassen is bedoeld voor een moeilijk te bereiken lezersgroep, namelijk jongeren. De 16-jarige hoofdpersoon Bou heeft zijn moeder verloren en verkeert jaren later nog in diepe rouw, zonder dat zelf te beseffen of te snappen. Hij is volkomen apathisch. Totdat zijn vader hem dwingt naar muziek te luisteren en een dagboek bij te houden. Dan gebeurt er een wonder. Een hartveroverend, vertederend en geestig boek, ik kreeg er soms kippenvel van. Eigenlijk is het een cross-over: even interessant voor volwassenen als voor jongeren. Zeer geschikt voor de liefhebbers van het werk van bij voorbeeld Meg Rosoff. Uitgeverij Leopold, ISBN 978 90 258 5578 9
Leestip Renate Dorrestein – januari 2010
Bestel dit boek.